Varför välja takplåt?

montering-takpanna-plåt
Montering av takpanna Ambassador

Går du i tankar på att byta tak? Har ditt val fallit på takplåt? Då kan jag inte mer än gratulera. Främst för att det är ett hållbart alternativ som är lätt att lägga men också för att takplåt väger betydligt mindre än exempelvis tegelpannor.

Här uppe i Norden ställs högre krav på takets beklädnad då taket inte bara ska skydda mot hårda vindar, snö och regn. Det är viktigt att det också klarar av att stå emot extrem kyla vintertid samt extrem hetta vid sommartid. Det är då plåttak som monterats korrekt, klarar av att leva upp till dessa krav.

Men plåt rostar väl tänker du då? Svaret är ja, stålplåt rostar och just därför är takplåt galvaniserad och lackad. I galvaniseringen finns zink, som man på ett enkelt sätt kan säga offrar sig för järnet. På så vis, så länge zinket finns kvar kommer ingen rost att uppstå. Skyddslacket som används till plåten har hög motståndskraft och bibehåller sin färg länge under normala förhållande.

Plåttak består av flera skikt och är profilerad, det vill säga att den har ett visst utseende. Till exempel så påminner en del plåttak om klassiska takpannor i tegel. Skillnaden är att plåttak är upp till tio gånger lättare än tegel. Den låga vikten skapar stora fördelar, inte bara vid montering. Lastningen och hanteringen underlättas då mycket kan bäras förhand, en enklare takkonstruktion går oftast bra att använda samt att en plåt kan räcka från nock till takfot beroende på storleken. Något som kan motsvara upp till cirka 50 stycken tegeltakpannor.

Det finns en mängd olika typer av profiler. Takpanna i plåt för klassiska hus, moderna profiler för det arkitektritade huset eller en standard takprofil 20 som har ett nätt och enkelt utseende, perfekt för ladugården eller hallbyggnaden. Oavsett, finns det något för alla byggen och smaker.

Norosteel AB har brett sortiment av takplåtsprofiler för olika behov och byggnader. Se vårt utbud av takplåt eller kontakta oss på telefon 0413-730 62 eller maila oss på info@norosteel.se

Vi tillhanda håller Takplåt TP20 Svart i fasta lagerlängder för omgående avhämtning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: