Takavvattningens betydelse för ditt hus: Att tänka på vid montering & underhåll

En välfungerande takavvattning / regnvattensystem är A och O för husets välmående. Här uppe i norden är husen generellt mer utsatta för väder och vind året om och därmed är det viktigt att huset utrustas och monteras med rätt detaljer för att undvika läckor och kostsamma skador på fasad och tak.

takavvattning-svalov-5
Det är viktigt att se till att hängrännans skarvar är täta och att hängrännan monteras med rätt antal rännkrokar för att få den stabil.

Det absolut viktigaste är att se till att hängrännor och stuprör är ordentligt monterade så att de leder bort vatten från huset och inte skapar en vattenpöl vid husets grund. För att undvika läckage är det även grundläggande att använda rännskarvar vid skarvarna på hängrännorna för att få det tätt. Vanligtvis räcker det att använda sig av rännskarvar men ibland behövs det även tätas med byggsilikon.

En annan viktig del är att hängrännan monteras med tillräckligt fall. Tillräckligt fall menas med att hängrännorna monteras lutande mot stupröret för att vattnet ska rinna ner mot stupröret. För att skapa ett fall kan man montera den sista rännkroken som är längst från stupröret lite högre upp. Ett fall bör vara minst 2,5 millimeter per meter för att kunna uppge önskad avrinning.

Se också till att göra ett stort hål i hängrännan till stupröret. Här gör många felet att göra hålet för litet. Det ska vara lika stort som diametern på stupröret, exempelvis är stupröret 90 mm i diameter då bör hålet i hängrännan vara detsamma. Blir hålet för litet är risken stor att löv fastnar och därmed täpper till vattenavrinningen.

Annat som är bra att ha i åtanke är att montera rätt antal rännkrokar till hängrännan. Ett vanligt misstag är att rännkrokar monteras alldeles för glest och då blir det problem vid vintertid då snön lägger sig tungt i hängrännan. För att uppnå maximalt stöd bör rännkrokarna fästas med max 60 centimeters bredd mellan krokarna.

När du väl har uppnått en korrekt montering handlar det om underhållet. Ofta räcker det att du ser över din takavvattning en gång på hösten för att underhålla och minimera skador. Rensa hängrännorna från grenar, barr och annan smuts för att inte förhindra att vattnet rinner genom dem obehindrat. Det är även en god idé att installera en lövfångare renstratt lövis för att undvika att löv och annat skräp kommer ner i dagvattensystemet.

Är du osäker kring vad du behöver inför ditt byte eller andra frågor kring takavvattning? Kontakta oss på tel. 0413 – 730 62 eller kika in i vår webbshop och se vårt utbud av takavvattning. Vi hjälper dig oavsett om du behöver byta några få detaljer eller om du ska byta ut all takavvattning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: