Cortenplåt som rabattkant: så funkar det!

Cortenplåt används ofta till rabattkanter, detta då plåten över tid får en rostad yta som ger ett smakfullt utseende i trädgården. Den är även böjbar vilket gör att du enkelt kan skapa ditt unika utseende. 

Cortenplåt håller också sniglar och annat borta från din rabatt då plåten består av en mindre del koppar. 

Rabattkanter i cortenplåt är en perfekt avskiljare mellan rabatt och stensättning.
Rostfärgen uppstår efter en viss tid.

Rostar med tiden

Cortenplåt är ett väderbeständigt konstruktionstål och levereras alltid blankvalsad från början. Blankvalsad betyder att plåten har en metallisk glans, det vill säga ingen rostfärg. 

Väder, vind och syre gör att cortenplåten rostar. Rostprocessen börjar uppstå efter två till tre veckor i trädgården och slutar efter 1,5 till 3 år. Cortenplåt kan inte rosta sönder då det uppstår ett tätt spärrskikt av sulfater och fosfater under rosten som gör att plåten inte vittrar sönder. Därför är cortenplåt ett hållbart material till utomhusmiljöer. 

Vill man däremot påskynda rostprocessen så går det. Se till att avfetta ytan på plåten. Detta gör du enklast med aceton eller lacknafta, diskmedel fungerar också. Därefter behandlar du plåten med syra som du blandar själv. För 1 liter syra behöver du 1/2 tsk salt, 0,25 liter vinäger samt 0,75 liter kranvatten. Rör runt tills saltet löst sig och häll därefter blandningen i en sprayflaska som du sedan sprayar cortenplåten med. Efter cirka 4 timmar spola rent plåten och upprepa sedan processen en gång till.

Vill du skaffa cortenplåt till din trädgård?

Se utbudet av rabattkanter i cortenplåt hos Norosteel AB 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: