Tre tips när du ska skotta ditt plåttak

I stora delar av Sverige kommer det mycket snö under vinterhalvåret och när det sker lönar det sig att lyfta blicken mot taket. När det samlas större mängder snö på taket blir det lätt stora påfrestningar på husets takkonstruktion. Vi har listat några punkter att ha i åtanke när du skottar ditt plåttak.

  1. Snörasskydd
    När det är mycket snö på marken betyder det ofta mycket snö på taket. Då är det stor risk för snöras. För att undvika det är ett snörasskydd en god lösning som fångar upp snön innan den rasar ner. Om du bor på en plats där det faller mycket snö under vinterhalvåret så rekommenderar vi att montera snörasskyddet över hela takbredden, istället för endast över entrédörren. Snörrasskydd är toppen vid snöras men glöm inte att man fortfarande måste skotta taket då skyddet inte tar allt vid stora snöfall. 
  2. Skotta rätt
    Ett vanligt fel är när man skottar taket är att man skottar hela vägen ner till takbeläggningen. Då är det stor risk att man skadar taket och därför rekommenderar vi att försöka lämna cirka en decimeter snö som kan skydda taket och dess beläggning. Se även till att skotta ett lager i taget. Det vill säga att du inte står på ett ställe i taget och skottar av innan du byter position. Gör man det finns det chans att taket snedbelastas.
  3. Se till att skydda dig själv
    När man ska upp på taket under vintertid finns det risker. Se till att säkra dig i exempelvis ett nockräcke eller en takstege. Blåst, husets placering i förhållande till andra hus, om snön börjat smälta – oavsett är det bra att vara uppmärksam och se till att tänka på den personliga säkerheten innan man börjar gå omkring på taket. 

Hos Norosteel hittar ni brett sortiment av plåttak men också taksäkerhet.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: